Compressie kousen

In Nederland wordt veel gefietst. We groeien ermee op en vaak wordt gezegd ‘fietsen verleer je nooit’. Dat blijkt ook wel, want steeds meer mensen kopen een fiets. De één fietst om op een gezonde manier zijn vrije tijd door te brengen. Anderen fietsen om stevig aan hun conditie en kracht te werken en hopen op een mooie prestatie. Dat kan zijn in het peloton, met een klassieker, tijdens de snelle XC mountainbike wedstrijden of een uren durende (buitenlandse) mountainbike marathon. Na een flinke inspanning bewijzen het dragen van compressiekousen haar dienst..

compressiekousen

Compressiekousen: voor wie?

Zowel de wedstrijd- als recreatieve fietser heeft veel baat bij het dragen van compressiekousen. De kousen worden met name na een training of koers gedragen om het herstel te bevorderen. Maar ook tijdens inspanning hebben fietsers veel baat bij compressiekousen. Door het afnemende drukverloop worden afvalstoffen sneller afgevoerd, waardoor je minder snel verzuurt. Daarnaast is het aan te raden om de kousen te dragen tijdens reizen om opgezette benen voorkomen.

Het effect van compressiekousen

De kousen zorgen voor een sneller herstel en minder last van kramp en stijve kuiten. Al deze bevindingen zijn medisch onderbouwd en bewezen. Inmiddels zijn bijvoorbeeld de Herzog Medical Sport Compressiekousen niet meer weg te denken uit het professionele wielerpeloton. Herzog is officieel supplier van Team Lotto Jumbo en het Nederlands Olympisch Team KNWU

Mountainbiken, Wielrennen en compressiekousen

Ik gebruik de Herzog kousen tijdens elke vliegreis om vocht in mijn benen te verminderen en sneller van de reis te herstellen. Hetzelfde geldt voor lange autoreizen en momenten tussen wedstrijden in. De Herzog kousen zijn een vast item van de inhoud van mijn reiskoffer.

Anna van der Breggen, Olympisch- en Europees kampioene

Al jaren gebruik ik de kousen gedurende het reizen, voorafgaand aan wedstrijden en tijdens trainingen. Door mijn achtergrond als bewegingswetenschapper ben ik overtuigd van het theoretische nut van de kousen maar als beroepssporter heb ik ook zelf ondervonden dat het echt helpt bij het herstel en het voorkomen van dikke of pijnlijke benen tijdens het reizen. Je zult me dan ook altijd zien reizen in de kousen en vaak voor de wedstrijd of tijdens trainingen zien met de tubes.

Koen de Kort

Ik ben erg tevreden over het gebruik van de kousen voor herstel en tijdens reizen. Ook de tubes bevallen erg goed, vooral tijdens kracht- of intervaltraining, waarbij er veel spanning op de spieren komt. De kuiten zijn soepeler na afloop, dus het herstel gaat ook sneller.

Marianne Vos, topwielrenster

WM3 Pro Cycling met Marianne Vos, Boels Dolmans met Anna van der Breggen, Team Sunweb met Tom Dumoulin, Telenet-Fidea in België met Lars van der Haar, het Mountainbike Racing Team van Bart Brentjes; allemaal ervaren ze de positieve effecten van het dragen van de compressiekousen.

Marianne Vos ‘Ik ben erg tevreden over het gebruik van de kousen voor herstel en tijdens reizen. Ook de tubes bevallen erg goed, vooral tijdens kracht- of intervaltraining, waarbij er veel spanning op de spieren komt. De kuiten zijn soepeler na afloop, dus het herstel gaat ook sneller.’